fbpx

Tiedätkö kuinka ateriasi vihannekset on kasvatettu, ja mistä ne on rahdattu? Haaveiletko itse kasvattamastasi ruuasta? Kekellä tehdään töitä, jotta tämä haave olisi yhä useamman saavutettavissa.

Kaupunkiviljely on suosittua, eikä ihme. Luonnon elementeille altistumisen positiivisten terveysvaikutuksien lisäksi on tarjolla terveellistä ja turvallista ravintoa, sekä hyötyliikuntaa. Kekellä valmistetaan nyt esteettömiä, entistä isompia kaupunkiviljelylaatikoita. Hietasaareen sijoittuvat laatikot on valmistettu Tahkokankaan palvelukeskuksen purkutyöstä jääneestä puusta, ja läheisen rantalaitumen perinnebiotoopin tuulenkaadoista. Laatikot sopivat siis materiaaliensa puolesta mainiosti Hietasaareen kaavaillun uuden Kestävän kehityksen keskuksen ympäristöarvot huomioivaan arvomaailmaan.

Kasvatuslaatikko

Uuden malliset kasvatuslaatikot ovat 1,20 m leveitä ja 2,40 m pitkiä, parasta korkeutta etsitään yhdessä Esteetön ry:n kanssa. Laatikoiden käytettävyydessä ja saavutettavuudessa on huomioitu myös pyörätuolilla liikkuvat. Valmistuttuaan laatikot ovat vuokrattavissa osana Oulun kaupungin kaupunkiviljelytoimintaa.

Kesää odotellessa kasvatan salaattiaineksia ikkunalaudallani. Istutan kertaalleen syömäni ruukkusalaatin juurakon multaan, jääden odottelemaan sen toista satoa.

Salaatti

Erityisen edullinen ja kesän muistoilta maistuva lisäke syntyy kuivatuista herneistä näin:

Liota herneitä vedessä noin vuorokausi. Kylvä liottamasi herneet laakeaan astiaan ohuen multakerroksen päälle ja ripottele päälle hieman multaa. Pidä multa sopivan kosteana. Versot ovat herkullisimmillaan viikon, kahden päästä. Leikkaa ne alimpien lehtien päältä, niin ne tuottavat vielä toisen sadon.

Herneenversot

Kuivattuja ruokaherneitä saa elintarvikekaupasta puolen kilon pussin alle eurolla.  100 g vitamiini- ja kivennäisainepitoisia herneenversoja sisältää proteiinia 3,3 g ja kuitua 1,6 g. Terveellinen voi olla myös halpaa.

Salaattilautanen