fbpx
Hietasaaren kartta

Hietasaareen on suunnitteilla uusi toimintakeskus, joka Kestävän kehityksen keskuksen tapaan tulee mahdollistamaan pitkäaikaistyöttömien työllistämisen ja ympäristötietoisen toiminnan. 

Uusi keskus rakennetaan Oulun kaupungin uuden palstaviljelyalueen viereen Viherkujalle. Suunniteltuja toimintoja ja palveluita ovat muun muassa viljelyaiheiset työpajat ja kurssit, kasvihuone ja sen yhteydessä oleva kahvila sekä esteetön laatikkoviljely. Hankkeen takana on Yritetään yhdessä ry, joka myös vastaa Kestävän kehityksen keskuksen toiminnasta Välivainiolla Oulussa. 

Yhteistyötä ja monipuolista toimintaa

Uudesta keskuksesta toivotaan kohtaamispaikkaa kaupunkilaisille sekä alan toimijoille. Viereinen palstaviljelyalue on tärkeässä roolissa yhteistyönmahdollistajana. Meillä on suuri motivaatio päästä tarjoamaan monipuolisesti viljelyaiheisia palveluita ja tapahtumia tulevina vuosina. Emme malta odottaa! 

Perinteisen palstaviljelyn sijaan toiveissa on kehittää toimintaa kestävämpään suuntaan. Viljelyssä tullaan hyödyntämään mahdollisimman paljon hiilen sitoutumista edistäviä viljelymenetelmiä. Hiilen varastointi onkin yksi aikamme tärkeimmistä toimista ilmastonmuutoksen hidastamisessa. Muun muassa näihin aiheisiin liittyvä kursseja ja työpajoja on mahdollista järjestää tulevalla keskuksella. Osissa viljelyaluetta pyritään myös mahdollistamaan esteetön viljely.  

Nuotiopaikka

Toiveenamme on päästä myös kehittämään ekomatkailua Hietasaaren alueella. Uusi keskuksemme tulee mahdollisesti tarjoamaan majoituspaikkoja kauempaakin tuleville vierailijoille. Mukavuutta pihapiiriin tuovat muun muassa sauna ja nuotiopaikka. Saattaapa pihapiiristä löytyä myös eläinasukkeja, kuten lampaita ja poroja. Lampaat ovat tärkeässä asemassa ennallistaen Hietasaaren rantaniityn monimuotoisuutta sekä hävittäen vieraslajeja maisemalaiduntamalla. 

Toimintakeskukselle tullaan rakentamaan myös kasvihuone, joka mahdollistaa ympärivuotisen viljelytoiminnan. Ja mikä hienointa, kasvihuoneen sisään ollaan suunnittelemassa kahvilaa. Voit siis mukavan toiminnan lisäksi pistäytyä nauttimaan kahvikupposesta viljelysten ja metsän ympäröimänä.  

Rakentaminen alkaa keväällä 2022

Pitkään suunniteltu projekti käynnistyy kunnollakun luvat on saatu ja keskuksen rakennus päästään aloittamaan toivon mukaan jo keväällä 2022. Pohjatöiden jälkeen ensimmäisten asioiden joukossa tontille nousee kasvihuone. Grillikatos ja nuotiopaikka päästään myös toivon mukaan korkkaamaan hyvissä ajoin. Kaupungin palstaviljelyaluetta aletaan myös valmistella kevään 2021 aikana. 

Olemme todella innoissamme tästä uudesta keskuksesta ja toivon mukaan projekti saadaan etenemään hyvää vauhtia tämän vuoden kuluessa. Keskus on vielä vailla nimeä, mutta eiköhän sekin selviä vielä tässä lähiaikoina. 😊