fbpx

Eräänä tummana tammikuun päivänä pyöräpajaltamme tuikkii valoja ja kuuluu työn ääniä. Pajalle mentyäni huomaan valmisteilla olevan pääosin metallisen tilataideteoksen, joka esittää selvästikin vesielementissä viihtyvää otusta. Taideteos näyttää syntyvän kierrätetyistä pyöräpajalta, entisöintipajalta, rakennuspajalta ja metallipajalta saatavista aineksista. Kierrätettyä vaneria ja pyöränvanteita varsinkin näyttää uppoavan teokseen oiva kasa. Nykyaikaista teknologiaakin kuuluvat käyttävän vanerin käsittelyssä eli laserleikkauksilla koristeltuja vanereja pyörii vielä seinän vierustalla pari kappaletta odottamassa asennusta teokseen. Evät ja pyrstö vedenelävään ovat vielä saamassa muotojaan entisöintipajalaisten osaavissa käsissä. Yhteistyöllä kaikki osat valmistuvat nopeasti.

Pajuaidan tekemistä
Paju taipuu moneen käyttötarkoitukseen.

Rakennuspajamme oven aukaistuani näen työn alla olevia kukkalaatikoita, jotka tulevat Rotuaarille talvikadun kalusteiksi. Väkemme loihtii kukkalaatikoihin talvikäyttöön sopivia näyttäviä koristeita pajuista. Lintuaiheista koristetta pukkaa näköjään, sillä joutsenen ylväät ääriviivat näkyvät joissakin jo selvästi. Näin kukkalaatikoitamme voi hyödyntää vuoden ympäri. Pajut on kerätty maisemalaitumelta Hietasaaresta eli maisemoinnin yhteydessä rantaniityiltä poistetut pajut käytetään hyödyksi koristeiden materiaalina. Maisemoinnilla saadaan pidettyä osa Hietasaaren rannoista monimuotoisina eli siellä viihtyvät nykyään monet erilaiset rantakasvit runsaslukuisempina kuin ennen. Linnut, jotka tarvitsevat aukeaa aluetta onnistuakseen pesinnässä, ovat myös hyötyneet keskuksen järjestämästä lampaiden laidunnuksesta ja pajujen poistamisesta. Lisäksi Hietasaaressa ulkoilevat, joita on paljon, saavat nauttia merinäkymistä pelkän pajupusikon sijaan.

Näen työn alla olevan myös ympärivuotiseen käyttöön soveltuvia isoja, pyöreitä puisia istuimia, jotka on tehty talvikadun koristeeksi ja väsyneen kulkijan iloksi pientä lepohetkeä varten. Istuimet ovat mallia ”isältä pojalle tai äidiltä tyttärelle” eli ne kestävät tarvittaessa pitkään eli kertakäyttötavarasta talvikadun kalusteet ovat kaukana. Tämäkin on osa kestävää kehitystä kierrätysmateriaalien käytön lisäksi. Jos voidaan tehdä kerralla kunnollista ja käyttöä kestävää, niin miksipä ei tehtäisi. Istuimet palvelevat varmaankin jossain muualla vielä pitkään tapahtuman jälkeen. Tuotteiden pitkä elinkaari on kaikkien etu pitkällä tähtäimellä.

Kukkalaatikoiden uudelleenkäyttöä pajutöiden esillepanossa.
Kukkalaatikoiden uudelleenkäyttöä pajutöiden esillepanossa.

Kestävän Kehityksen Keskus ja Ramboll toteuttavat Talvikadun yhteistyönä Oulun Rotuaarille. Yhteistyöprojektimme työllistää työntekijöitä yhdistyksessämme ja lisää sitä kautta ihmisten hyvinvointia ja oman elämän hallintaa. Nyt tehtävän yhteistyön hedelmät lisäävät keskustan viihtyisyyttä ja toivottavasti ne tuovat Rotuaarilla kulkeville pientä piristystä sydäntalven keskelle.

Käypäs tutustumassa helmikuun aikana Rotuaarin Heinäpään puoleisella osuudella olevaan Talvikatuun ja kirkon puoleiseen päätyyn tehtyyn pyöräkatokseen, joka sekin on Yritetään Yhdessä ry:n Kestävän Kehityksen Keskuksen suunnittelema ja tekemä.

Rotuaarin Talvikadulla tavataan!

Kalan muotoinen tilataideteos pyörän vanteista ja vanerista
Nelli Stenvall ja hänen lohta esittävä tilataideteoksensa.