fbpx

Oulun Tahkokankaan vanhoja palvelukeskuksen rakennuksia puretaan ja alueelle on kaavoitettu kerrostalorakentamista. Me Kestävän kehityksen keskuksesta olemme kiertotalousajattelun hengessä olleet mukana purkamassa kokeeksi kaksi rakennusta, joiden purkumateriaaleille on pyritty löytämään uusiokäyttöä. Purkumateriaalien hyödyntäminen työllistää monipuolisesti Kekeläisiä viherporukasta kiinteistöhuoltoon.

Rakennuksista on purettu irtaimistona muun muassa ikkunoita, ovia ja vesikalusteita. Irtaimistosta on sellaisenaan hyödynnetty myös ilmastointiputkia, kärryjä, metallivaunuja, jätteenkeräysastioita, lamppuja ja muuta pikkuirtaimistoa. Pukukaappeja, metalliovia sekä sähkökouruja voidaan käyttää Keken Hietasaareen rakennettavassa uudessa toimipisteessä.

Puretuista lämpölaseista rakennuspajamme on tehnyt elementtimalleja, joita voi käyttää vaikkapa kasvihuone- tai piharakentamiseen. Ikkunoita on käytetty toimistomme sermeihin sekä aurinkokeräin polttopuukuivuriin, jonka lämpötila nousi auringon paistaessa viikolla 12 jo yli 48 °C asteeseen. Purkurakenteista voidaan kierrättää myös kattohuovat ja kipsilevyt, kunhan ne täyttävät puhtausvaatimukset ja saadaan pidettyä kuivana. Palvelukeskuksen puretusta puutavarasta on lisäksi rakennettu palstaviljelylaatikoita.

Purkuikkunoita on hyödynnetty toimistomme sermeissä.
Purkuikkunoita on hyödynnetty toimistomme sermeissä.

Tutkimustietoa purkutöistä

Purkamistyöstä on myös tehty tutkimusta, päästölaskelmia ja tilastointia, kuten selvitetty minkälaista pölyhaittaa taikka melua ja tärinää purkutoiminta aiheuttaa ympäröivälle alueelle. Purkumateriaaleista saadaan laboratoriossa tietoa muun muassa siitä, kuinka paljon tiilijätteestä on oikeasti tiiltä ja kuinka paljon muurauslaastia. Betonista taas selvitetään, kuinka paljon seassa on metallijätettä. Tiili- ja betonimursketta voidaan hyödyntää esimerkiksi tien pohjarakenteissa tietyin perustein.

Uusia toimintamalleja opitusta

Tahkokankaalla on vielä useita rakennuksia purkamatta, joissa voidaan yhä paremmin hyödyntää purkutöistä opittua. Paikalle rakennetaan uutta, joten purkumateriaalia voitaisiin käyttää infrarakentamisessa vaikkapa maisemakukkulassa.

Tahkokankaan tuhka-astioista metallipaja teki makkaranpaistoon grillejä Urban Culturen Frozen People festivaaliin. Viherpaja puolestaan veisteli tapahtumaa varten mäntytukeista penkit.
Tahkokankaan tuhka-astioista metallipaja teki makkaranpaistoon grillejä Urban Culturen Frozen People festivaaliin. Viherpaja puolestaan veisteli tapahtumaa varten mäntytukeista penkit.

Onnistuneet purkutoimet ja materiaalien hyötykäyttö työllistää pitkäaikaistyöttömiä työnohjaajan opastamana, kartuttaa tietoa ja osaamista, sekä mikä parasta - säästää vieläpä luontoa.