fbpx
Riistapolku opaste

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että miten pitkospuut päätyvät retkeilyreiteille?  

Pitkospuita pitää uusia, kun vanhat alkavat lahota. Uusien ja vanhojen pitkospuiden kuljetus kohteeseen ja sieltä pois tapahtuu yleensä talvella. Näin vältetään enin maaston kuluttaminen. Lumi antaa suojaa painavilta pitkospuilta ja niitä kuljettavilta ajoneuvoilta. Kestävän kehityksen keskuksen ympäristönhoitotiimi tekee tänäkin vuonna pitkoispuiden uusimiseen liittyvää työtä eri puolilla Oulua. Tässä jutussa kerron päivästä, kun pääsin Keken mediapajan edustajana talomme ympäristönhoitoporukan mukaan Sanginjoen Riistapolulle seuraamaan, miten tämä homma käytännössä tapahtuu. 

Lunta ja vielä lisää lunta

Eletään tammikuun loppua. Lunta on satanut Oulussa paljon viime aikoina. Metsä on kauniin valkoinen, kun saavumme vajaan kymmenen hengen porukalla parkkipaikalle Riistapolun lähellä. Kevyttä pakkaslunta on melko syvästi, mutta onneksi täällä on käyty jo edellisinä päivinä, joten ihan polvia myöten lumessa ei tarvitse tarpoa. Pehmeä lumi tarjoaa silti haasteita päivän mittaan. 

Keken työntekijät riistapolulla

Työt alkavat sillä, että telamönkijä ajetaan paikkaan, johon vanhat pitkospuut on sulan maan aikaan kasattu. Pehmeän ja syvän lumen takia mönkijälläkin on haasteita päästä välillä eteenpäin. Me jalan perässä kulkevat saamme kompastella mönkijän jäljissä. Noin kilometrin matka talvisessa metsässä sujuu kuitenkin aivan mainiosti. Perillä mönkijän peräkärryyn lastataan pitkospuita ja ne kuljetetaan takaisin parkkipaikalle, jossa ne taas siirretään traktorin isoon peräkärryyn poiskuljetusta odottamaan. Mönkijä jää kiinni haastavaan ylämäkeen, jolloin ajotaitojen lisäksi otetaan vielä ihmistyöntövoimaa avuksi, jotta lasti saadaan taas liikkeelle. Näitä edestakaisin tehtäviä ajoja tapahtuu päivän aikana useita, jotta kaikki pitkospuut saadaan kuljetettua pois ja uusia voidaan alkaa tuoda tilalle. Pitkospuiden varsinainen asennus tapahtuu sitten kun lumi on sulanut. 

Pitkospuut suojaavat herkkiä kohtia maastossa

Sen lisäksi, että pitkospuut helpottavat kulkua haastavissa maastoissa on niiden tarkoitus myös suojata herkkää luontoa. Esimerkiksi kosteissa kohdissa pitkospuut suojaavat maastoa kulumiselta. Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen ovat kasvattaneen suosiotaan viime vuosina, joten on hyvä, että luontoa myös suojataan kulumiselta. Pohjois-Suomessa talvet ovat vielä toistaiseksi lumisia, joten pitkospuiden uusiminen onnistuu melko helposti. Toisin on etelässä, jossa talvet ovat jo melko kosteita ja lämpimiä, eikä paksua lumipeitettä joka vuosi saada.  

Riistapolun pitkospuut

Oli mukava päästä seuraamaan työtä retkeilyreittien kunnostamisen parissa. Parikin tuntia ulkona tarpomista teki hyvää, joten voin vain kuvitella millainen olo tulee, kun tekee päivän raittiissa ilmassa töitä.