Aloita lintuharrastus pihabongauksella!
Lintuharrastuksen suosio on kovassa kasvussa. Yksi syy on harrastuksen monimuotoisuus. Lintuja voi harrastaa mm. retkeilemällä lähimetsissä, seuraamalla muuttoa, osallistumalla erilaisiin lintukisoihin, tarkkailemalla oman ruokintapaikan tai omien linnunpönttöjen linnustoa, bongaamalla harvinaisuuksia tai osallistumalla opastetuille linturetkille. Taitojen kehittyessä voi osallistua Luonnontieteellisen keskusmuseon koordinoimiin laskentoihin, joita ovat esimerkiksi talvilintulaskenta, pesimälintujen linjalaskenta ja vesilintujen kiertolaskenta. Lintujen valokuvaus, määrityskirjallisuuden kehittyminen ja sosiaalisen median sekä Internetin kautta saatu lintutieto on selvästi lisännyt harrastajamääriä. Moni harrastaja saa motivaation harrastukselleen myös omien havaintojen tai lintukuvien julkaisemisesta eri alustoilla.
Eräs tärkeä kannuste harrastaa lintuja ja kirjata havainnot osaksi laajempaa tietokantaa on, että samalla voi auttaa lintututkijoita seuraamaan lintukantojen muutoksia. Lintukantojen seuranta vaatii niin paljon resursseja, että ilman harrastajien tekemiä laskentoja tai seurantoja se ei olisi mahdollista. Lintuharrastus onkin ehkä helpoin tapa tehdä ns. kansalaistiedettä (citizen science). Tätä varten ei välttämättä tarvitse olla kovin kokenut harrastaja. BirdLife Suomi järjestää useita matalan kynnyksen lintutapahtumia, joissa vasta-alkajakin voi antaa oman panoksensa.
Ehkä suosituin lintukantoihin liittyvän kansalaistieteen muoto on BirdLife Suomen talvisaikaan järjestämä ns. Pihabongaus. Se järjestettiin ensimmäistä kertaa jo v. 2006. Oulussa osallistumisaktiivisuus on aina ollut korkea, ja vuonna 2022 tehtiin ennätys: Oulussa 425 pihaa osallistui ja lähetti tuloksia. Vuoden 2023 pihabongaus järjestetään 28.–29.1.2023. Osallistuminen on todella helppoa. Viikonlopun aikana merkitään vapaasti valitun tunnin aikana muistiin kunkin lajin suurin kerralla havaittu yksilömäärä kullakin havaintopaikalla. Tyypillinen havaintopaikka on oman kodin tai mökin piharuokinta. Ohjeet tulosten ilmoittamiseen löytyvät BirdLifen verkkosivuilta: https://www.birdlife.fi/tapahtumat/pihabongaus/osallistuminen/. Tapahtuman suojelijana on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. Lintuharrastuksen aloittamiseen Pihabongaus on mainio tapahtuma: kun lajeja ei ole yhtä monta kuin kevään lintukonserteissa, on lajien tunnistamisenkin haaste sopiva. Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys eli PPLY järjestää myös opastettuja pihabongauskävelyjä Oulussa. Lisätietoa esim. Facebookissa facebook.com/pply.fi.
Tavallisten lintulautalajien lisäksi paikalle voi aina tupsahtaa jotain yllättävää. En ollut koskaan nähnyt omalla pihallani tikliä, mutta niinpä se vain ilmaantui ruokinnalleni Pihabongauksessa v. 2021, ja sain linnusta hätäisen kuvankin.

Entäpä Pihabongauksen tulokset? Valtakunnalliset yhteenvedot ovat tuottaneet jo mielenkiintoisia tuloksia lintukantojen muutoksista ja uusien lajien (mm. pyrstötiainen) ilmaantumisesta ruokinnoille. Hyvien pihlajanmarjavuosien merkitys talvilinnustoon näkyy selvästi. Koko Suomen tuloksia voit lukea täältä: https://www.birdlife.fi/tapahtumat/pihabongaus/tuloksia/
Oheisessa kuvassa on pikkuvarpusen ja varpusen kannankehitys Pihabongauksen valossa Pohjois-Pohjanmaalla 2006-2019 Mikko Ojasen kokoamana.

Yleisyysindeksi kuvaa sitä, kuinka monella pihalla (prosentteina osallistujista, oikea pystyakseli) lintu on esiintynyt ja runsaus sitä, mikä on ollut keskimääräinen yksilömäärä niillä pihoilla, joilla laji on esiintynyt (vasen pystyakseli). Mielenkiintoista tietoa harrastajapohjalta!
Liity mukaan tekemään kansalaistiedettä!
Esa Hohtola
PPLY, varapj.