
Omenapuista saa keväällä kukkaloistoa ja loppukesästä satoa. Omenapuuta valittaessa huomioidaan, että omenapuu menestyy istutetulla alueella.
Kasvupaikakseen omenapuu tarvitsee vettä läpäisevän maan, joka on runsasravinteinen ja kalkittu. Omenapuiden juuristo ei siedä seisovaa vettä. Kasvupaikka olisi hyvä olla valoisa ja suojaisa. Talven ajaksi nuoret omenapuut kannattaa suojata, sillä jyrsijät voivat syödä puun kuorta ja oksia. Omenapuille paras istutusaika on keväällä.
Istutus
Omenapuun juurenniska tulee maantasolle. Juurenniskalla tarkoitetaan ylimmän juuren yläpuolella olevaa kohtaa puun tyvellä. Istutuskuopan tulee olla tarvittavan iso, että taimen juuristo siihen varmasti mahtuu. Istutuskuopan pohjalle voi laittaa uutta kasvualustaa 10–20 cm, joka sekoitetaan olemassa olevaan maahan kevyesti. Voimakkaita lannoitteita itse kuoppaan ei saa laittaa. Jos maa läpäisee huonosti vettä (esim. savimaa), kuoppaa voi kaivaa isommaksi ja laittaa pohjalle hiekkaa salaojitukseksi. Kuopan voi kastella runsaalla vedellä ennen taimen kuoppaan asettamista.
Astiataimea tai paakkutaimea käyttäessä taimea ei saa nostaa latvuksesta tai rungosta, sillä juuristopaakku voi siinä vaurioitua. Astiataimen astia poistetaan. Jos taimen juuripaakku on kääritty kankaaseen, kankaan voi jättää kuoppaan niin, että se ei jää kiristämään paakkua. Jos paakku on hyvin juurtunut ja juuret kiertävät paakkua, taimen juuristoa voi viiltää terävällä puukolla juurtumisen varmistamiseksi. Istutussyvyys on tarkistettava, sillä jos taimi istutetaan liian pintaan tai syvään, taimen kasvu voi oleellisesti heikentyä.
Ennen kuin istutuskuoppa täytetään, laitetaan kuoppaan tukiseipäät, jotka tulevat taimen paakun ulkopuolelle molemmin puolin. Tämän jälkeen kuoppa täytetään hyvällä kasvualustalla ja maa taimen ympärillä tiivistetään varovasti. Kevät- ja kesäajaksi tehdään taimen ympärille vesipesä, eli kastelukuoppa, minkä avulla kasteluvesi saadaan kohdistettua juuristolle. Kastelukuoppa rakennetaan muotoilemalla maata ringin muotoon noin 10 cm korkeuteen puun juuripaakun alueelle. Syksyllä vesipesä poistetaan, ettei vesi jää seisomaan taimen juuristoalueelle ja vahingoita puuta talven aikana. Lopuksi puu kastellaan erittäin runsaalla vedellä (n 30 l), että koko istutuskuoppa kastuu. Puuta kastellaan kasvukauden aikana, varsinkin jos on kuiva kesä.
Tukeminen
Puun tukeminen helpottaa taimen juurtumista ja estää juuriston repeilyn esim. tuulessa. Tukien annetaan olla muutaman kasvukauden ajan. Tukiseipään, joka useimmiten on tehty puusta, koko vaihtelee 1/3 puun korkeudesta puun latvuksen alkamiseen saakka. Puu sidotaan kiinni narulla seipäisiin. Sidoksen eivät saa kuristaa puuta, joten jonkin verran liikkumavaraa tulee jättää. Rungon ja narun väliin voi laittaa jotain pehmeää estämään hankautuminen esim. muoviletkun palanen. Sidokset tulee tarkistaa säännöllisesti, jotta huomataan ajoissa mahdollinen hankautuminen tai kuristuminen.
Istutusleikkaus
Keväällä istutuksen yhteydessä voidaan tehdä istutusleikkaus. Istutusajan ollessa muu, istutusleikkaus tehdään seuraavana keväänä. Kuitenkin juurtumisajan liiallista leikkausta tulee välttää. Latvaoksaa ja sivuoksia lyhennetään 1/3 osa, niin että leikataan suoraan seuraavan silmun yläpuolelta. Myös liian jyrkkään kulmaan kasvavat oksat ja kilpalatva poistetaan kokonaan.
Eikö omenapuun istutus onnistu tai tuottaako istutusleikkaus ongelmia? Kysy apua Kestävän kehityksen keskukselta!
Lisätietoa hortonomi Satu Mörsäri 044 0341 320, [email protected]