fbpx
eläinten viikko, kaksi kiliä ja ihminen niityllä

Tämä viikko on eläinten viikko. Suomen eläinsuojeluyhdistys (https://sey.fi) on yli 100 vuotta kampanjoinut eläinten hyvinvoinnin puolesta. Tämän vuoden teemana on jännittävät eläimet.

Uutta eläinsuojelulakia on valmisteltu vuosia ja se on juuri toimitettu eduskunnan käsittelyyn. Lakiuudistus kiinnittää huomiota erityisesti eläinten hyvinvointiin ja eettisiin asioihin.  Uusi eläinten hyvinvointilaki tulee vaikuttamaan moneen asiaan. Tämä voi tarkoittaa nykymuotoisen broilerinkasvatuksen loppumista ja eläinten parempia elinoloja. Laki korostaa myös kaikkien kansalaisten vastuullisuutta koiranpentujen hankinnassa ja kalastuksessa. Koiranpentutehtailuun ja rescue-koiranpentujen kaupallistamiseen tullaan puuttumaan. Kalan pyynnissäkin kala tulee lopettaa kivuttomasti. Nämä ovat tutkimustietoon pohjautuvia uudistuksia ja siten tarpeellisia. Eläimen tulee mielestäni muutoinkin saada elää mahdollisimman lajityypillistä elämää. Ei siis jalosteta eläimiä enempää terveyden kustannuksella tai inhimillistetä liikaa.

Me otimme Taika- ja Pasi-karitsat meille kuukausi sitten. Tarkoituksena on ottaa lampaita lisääkin, sillä lammas on laumaeläin ja kaipaa vertaisiaan. Taika ja Pasi ovat oppineet kuukauden aikana märehtimään ja juomaan astiasta. Lämmin syksy on mahdollistanut vielä laiduntamisen. Vahditusti pidämme karitsoja myös vapaana. Taika tykkää seurailla ihmisiä ja kulkeekin ihan niin lähellä, että on varottava askeliaan. Pasi tykkää erityisen paljon silittelystä ja hoivaamisesta. Koko perhe on osallistunut karitsojen hoitoon. Koiriakaan ne eivät pelkää. Meidän Kippe-koira ei vieläkään oikein tiedä, miten niihin tulisi suhtautua.

Tällä hetkellä Kippe on perheen ainoa koira. Vuosi sitten meiltä kuoli Mimmi, joka oli sekä minun työkaverini, että isännän metsästyskaveri. Mimmiltä opin sen, mitä on ehdoton rakkaus ja luottamus. Koira toimi työparinanikin kuin ajatus. Sitä on todellinen kumppanuus. Pohjanpystykorvia olemmekin kasvattaneet Piilokorven kennelin nimellä jo yli 20 vuotta ja saavuttaneet tälläkin saralla mainetta ja kunniaa riittämiin. Kippe on kova saunomaan, mutta minun töihini turhankin vilkas ja itsepäinen. Metsästyskoiralle nämä ovat tietenkin hyviä ominaisuuksia. Haaveilen toki uudesta koirasta, mutta sen aika ei ole vielä.

Olen iloinen, että Kekellä on kesäisin lampaita ja joskus joku koirakin vierailee keskuksessamme. Eläimet tuovat iloa päiviimme. Pidetään niistä huolta.

terveisin Kati