fbpx

Bokashin avulla kodin biojätteistä saadaan aikaiseksi ravinteikasta multaa.  Japanista alun perin lähtöisin oleva menetelmä on muutaman vuoden aikana kasvattanut suosiotaan myös Suomessa. Bokashi tarkoittaa orgaanisten aineiden fermentoitumista eli käymistä hapettomassa tilassaPuutarhurit ja palstaviljelijät voivat saada tämän menetelmän avulla ravinteikasta multaa viljelysten kasvua vauhdittamaan. 

Bokashi multa

Luonnollinen tapa muuttaa biojäte mullaksi

Toisin kuin perinteinen kompostointi, bokashi tuottaa huomattavasti vähemmän kasvihuonekaasuja käymisprosessinsa ansiosta. Menetelmässä käytettävien tehokkaiden mikrobien avustuksella jätteet hajoavat luonnollisesti sen sijaan, että ne mätänisivät. Kyseessä on siis hyvin ekologinen tapa kompostoida kodin biojätteet.  

Aloitukseen tarvitset oikeanlaisia ämpäreitä ja bokashi-rouhetta. Ämpäriin laitetaan vuoron perään biojätettä ja mikrobeja sisältävää rouhetta. Astian tullessa täyteen aloitetaan käymisprosessi. Ämpärin tullessa täyteen pidetään se ilmatiiviinä vähintään parin viikon ajan, jotta fermentoituminen pääsee tapahtumaan. Tärkeää on säännöllinen bokashi-nesteen tyhjennys, jotteivat jätteet pääse mätänemään. Fermentoitumisessa syntynyt massa sekoitetaan samaan määrään tavallista multaa, jotta massa muuntuu lopullisesti mullaksi. Tämän “multatehtaan” päälle laitetaan vielä 8-10 cm tavallista multaa. Valmis bokashi-multa on niin ravinteikasta, että se on hyvä sekoittaa vielä puoliksi tavallisen mullan kanssa ennen käyttöä.  

Lisää ohjeita ja vinkkejä löydät esimerkiksi Viidakkotohtori –sivustolta. 

https://viidakkotohtori.fi/bokashitohtori-vastaa/  

Iloa ja onnistumisia bokashin avulla

Helvi Arolla on pitkä kokemus kasvien viljelystä. Jo lapsena maaseudulta alkanut viljelyinnostus on jatkunut kaupunkiin muuton jälkeen. Palstaviljelijänä Aron on ollut jo ihailtavat 43 vuotta. Bokashia hän on puolestaan hyödyntänyt viljelyksillään kuuden vuoden ajan ja innostus jatkuu edelleen. 

Bokashi viljely Helvi Aro

Aro ostaa bokashi-rouhetta Kestävän kehityksen keskukselta ja käyttää 12 litran leipomosankkoja fermentoimiseen. Lopullisen mullan tekemiseen hän käyttää 25 litran leipomosankkoja. Aron valmistama multa päätyy lopulta omalle viljelypalstalle satoa parantamaan. Oman mullan avulla sato onkin ollut erittäin onnistunut. Ravinteikas bokashi-neste on auttanut myös kodin kasvien kuten orkidean kukkimista. Aro on myös opettanut menetelmää ystävilleen ja opastanut perheitä muun muassa MML:n Myllyojan perhekahvilassa. 

Aro suosittelee tämän menetelmän aloittamista, koska se on edullinen ja ilmastoystävällinen tapa kierrättää kodin biojätteet. Se on myös huomattavasti nopeampi tapa kuin perinteinen kompostointi. Samalla omalle kasvimaalle saa ravinteikasta multaa. Hän nauttii nykyään suuresti siitä, että esimerkiksi kuoriessaan omia juureksia hän tietää jätteiden menevän takaisin kiertoon omalle kasvimaalle. 

Bokashi sato