fbpx
kuluttaminen, verkkokauppa, puhelimella ostaminen

Haluatko ostaa vai ostatko tarpeeseen?

 

Kauppojen pitää myydä ja tehdä voittoa. Myyntiä lisätäkseen ne pyrkivät luomaan mainonnalla tarpeita ja halua kuluttamiseen mikä voi johtaa ostamiseen ilman todellista tarvetta. Oivia keinoja lisätä myyntiä ja herättää huomiota kuluttajissa ovat erilaiset kampanjat. Monet niistä ovat saaneet alkunsa Atlantin tuolla puolen. Black Friday on kasvattanut suosiotaan viime vuosina Suomessa nopeasti.

 

Black Friday

 

Black Friday -kampanjan tarkoituksena on olla lähtölaukauksena joulumyynnille. Jouluksi ostetaan paljon tarpeetonta, koska jotainhan sitä pitää pukinkonttiin laittaa sukulaisille, ainakin lapsille. Varsinkin viihde-elektroniikkaa ja puhelimia uusitaan tarpeettoman usein. Onneksi puhelinten päivityksiä saa nykyään selvästi pidempään. Tämä tulee pitkällä aikavälillä pidentämään vaihtoväliä ja säästää siten luontoa ja ostaja voi käyttää rahansa muihin hankintoihin tai vaikkapa säästää, joka on monesti hyvä vaihtoehto. Suuret ohjelmistoyritykset ja laitetoimittajat ovat kuunnelleet asiakkaiden ja viranomaisten vaatimuksia turhan kuluttamisen välttämiseksi ja muuttaneet toimintatapojaan ekologisemmiksi. Asiakkaiden ja viranomaisten kannattaa siis vaatia yrityksiä toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

 

Älä osta mitään -päivä

 

Älä osta mitään -päivä on Kanadasta levinnyt ympäri maailmaa. Päivää vietetään samana päivänä kuin Black Fridayta. Ideana on olla vuorokauden ajan ostamatta mitään. Tarkoituksena on saada ihmiset miettimään ostotapojaan, impulsiivista ostamistaan ja ostopäätöksentekoaan. Tavoitteena on saada mahdollisimman moni pyrkimään kohti ekologista tavaroiden ja palveluiden käyttöä.

 

Kysy itseltäsi ennen ostopäätöstä

 

Ennen kuin ostat jotain uutta, tee muutama kysymys itsellesi:

  • Tarvitsenko vai haluanko vain? Miksi haluan?
  • Voisiko vanhan korjata?
  • Voinko ostaa tuotteen käytettynä?
  • Jos tarvitsen tuotetta harvoin, niin voinko lainata sen?
  • Onko harkitsemani vaihtoehto kestävä ja kestävästi tuotettu?
  • Mihin voin sijoittaa tavaran kotona ja onko ostokselle säilytystila?

Jos kysymysten jälkeen päätät toteuttaa hankinnan, niin muista antaa tai myydä vanha toimiva tuote käyttöön jollekin tai kierrätä se.

 

Jokaisen pienilläkin valinnoilla on vaikutusta pitkässä juoksussa eli vuosikymmenten ja -satojen saatossa vaikutukset ovat suuria. Matka kohti ekologista tavaroiden ja palveluiden käyttöä kannattaa aloittaa nyt ja itselle sopivan kokoisilla muutoksilla. Tärkeintä on, että suunta on valittu kestävän kehityksen arvojen mukaiseksi.