Kuinka aloitat kaupunkiviljelyn

Kaupunkiviljelyn aloittaminen on helppoa. Ensimmäiseksi tarvitsen alueen, jossa viljellä. Tällainen alue voi olla valoisa ja lämmin parveke, pieni tai iso piha, viljelypalsta tai vaikka ikkunanlauta.

Seuraavaksi tarvitset multaa ja siemeniä, joiden avulla pääset kylvämään. Kylvössä tulee noudattaa kasvikohtaisia annettu ohjeita, jotta kylvö onnistuisi. Jotkut kasvit tarvitsevat esikasvatusajan, jotta ne ehtivät tuottaa satoa kasvukauden aikana. Tällaisia ovat esimerkiksi tomaatit ja kaalit. Kun taimet ovat itäneet, alkavat ne tarvitsemaan enemmän valoa ja ravinteita. Osa siemenistä kylvetään suoraan ulos, kuten herneet ja porkkanat. Nopeasti kasvavia kasveja voi kylvää useamman kerran kasvukauden aikana. Näitä ovat muun muassa salaatit ja pinaatit.

Taimia voi tarvita koulia, jos monta tainta kasvaa yhdessä purkissa. Koulimisessa taimet istutetaan varovasti uuteen, isompaan astiaan tai maahan. Kuitenkin ennen ulos vientiä taimet on syytä karaista eli totuttaa taimet pikkuhiljaa ulko-olosuhteisiin. Tätä voi tehdä esimerkiksi viikon ajan niin, että taimet viedään päiväksi ulos ja tuodaan yöksi sisälle. Yleisesti voidaan sanoa, että kun yöhallat ovat menneet ohi, taimia voi siirtää ulos.

Ulkona taimien hoito on kastelua, lannoitusta, rikkaruohojen poistoa ja joitakin taimia on syytä harventaa, esimerkiksi porkkanaa. Rikkaruohot on syytä poistaa huolellisesti kaikilta taimilta, sillä ne vievät elinvoimaa kasvavilta taimilta. Kannattaa varmistaa vielä kasvikohtaisesti hoito-ohjeet, sillä esimerkiksi useammalta tomaattilajikkeelta poistetaan varkaat. Tomaatin varkaat ovat rungon ja oksan välistä lähteviä versoja, jotka vievät kasvuvoimaa tomaatin muilta oksilta.

Kasvien tuholaisia kannattaa pitää silmällä. Ensiapuna kirvoihin voi kokeilla kylmää vesisuihkua tai vesi-mäntysuopaseosta suihkepullolla suihkutettuna. Myös nokkosista voi tehdä torjunta-ainetta antamalla nokkosten olla vedellä täytetyssä sangossa muutaman vuorokauden ajan. Käytä seoksesta syntynyttä vettä kirvojen torjuntaan.

Satoa voi nauttia koko kasvukauden ajan riippuen tietenkin viljellyistä kasveista. Osa taas on parempi kerätä vasta kesän loputtua. Kasvukauden päätyttyä ja sadon korjattua on syytä huolehtia kuolleet kasvustot kompostiin, josta syntyy uutta lannoitetta seuraavalle kasvukaudelle. Jos on viljelty astiassa, on ne syytä pestä kasvitautien välttämiseksi. Sitten vain nautitaan sadon antimista.

Lue myös :
Miten omenapuu istutetaan?
Yrttitarhan perustaminen
Nurmikosta kasvimaaksi
Herukkapensaiden hoito
Näin saat puutarhastasi helppohoitoisen