Yrttitarha kotiin

Yrittitarhan perustaminen on helppoa ja edullista

Yrttien viljelyssä lähdetään liikkeelle lajivalinnasta. On olemassa yksi-, kaksi- ja monivuotisia. Esimerkkinä yksivuotisia ovat basilika, tilli ja vihanneskrassi. Kaksivuotisia ovat persilja ja kumina. Monivuotisena kasvavat minttu, rosmariini sekä ruohosipuli. Osa monivuotista talvehtii ulkona, mutta myös viileätiloissa (maakellari) talvetus onnistuu. Yrttejä voi kylvää siemenestä maahan, esikasvattaa sisätiloissa tai ostaa valmiita taimia puutarhamyymälöistä. Yrteille sopiva kasvualusta on hiekkainen maa. Yrttejä voidaan myös jakaa. Jakamisessa yrtin juuripaaku jaetaan kahdeksi tai useammaksi osaksi lapion avulla. Esimerkiksi ruohosipulille, rosmariinille ja salvialle jakaminen sopii hyvin. Jakaminen tehdään keväällä tai syksyllä.

Yrttien esikasvatuksen voi aloittaa sisällä valoisalla eteläikkunalla. Esikasvatuksen tarvitsevat basilika, timjami ja meirami. Varsinkin pienisiemenisiä yrttejä kylvetään hajakylvönä isompaan astiaan, josta taimet itämisen jälkeen siirretään omaan astiaansa taimien ollessa 1-3 cm korkea. Isommat siemenet voi suoraa kylvää omiin astioihin, jolloin laitetaan muutama siemen yhteen ruukkuun. Yrtistä riippuen taimet peitetään joko turpeella, hiekalla tai jätetään peittämättä. Itämisen nopeuttamiseksi astiat voi peittää muovilla tai harsolla. Yrttien itämisajat vaihtelevat muutamasta päivästä kolmeen viikkoon.

Suoraan maahan kylvetään tilli, korianteri ja persilja. Maahan kylväessä tulee huomioida kylvöaika. Liian aikaisin kylväessä taimet ei välttämättä idä kunnolla ja kasvu on hidasta. Kylvämisen voi suorittaa helposti käsin tai siemenkaupat myyvät valmiita kylvömattoja ja kylvönauhoja, jotka laitetaan multaan ja peitetään vähällä mullalla. Matoissa ja nauhoissa taimet kasvavat sopivalla etäisyydellä toisistaan, joten harvennusta ei tarvitse.

Yrittitarhan perustaminen on helppoa ja edullista

Kylvettävä alue muokataan tasaiseksi ja maahan tehdään matalat vaot, johon siemenet kylvetään. Vaot peitetään ohuesti maalla tai hiekalla. Kylvön jälkeen maa kastellaan. Itämisen jälkeen taimia voi harventaa, jos näyttää, ettei kaikille ole tarpeeksi kasvutilaa. Avomaalla voi käyttää katteita, jotka vähentävät kitkemistä. Katteeksi käy silputtu ruoho, turve ja puuhake.

Ikkunanlautaviljelmiin sopivat oregano, sitruunamelissa sekä basilika. Yrttien juuret täyttävät nopeasti pienen ruukun. Hyvä ruukku yrteille olisi kooltaan 1,5 litraa ja halkaisijaltaan n. 20 cm. Ruukuissa olevia yrttejä tulee kastella hyvin ja lannoittaa säännöllisesti. Ruukun pohjalle kannattaa laittaa kiviä tai ruukun palasia salaojitukseksi. Parvekkeella yrttejä voi ruukkujen lisäksi viljellä turvesäkeissä.

Yrtit voidaan käyttää tuoreena, kuivata tai pakastaa. Lehtiyrtit ovat parhaimmillaan ennen kukintaa. Jo huoneenlämmössä voi kuivata pieniä määriä yrttejä. Sopiva kuivauslämpötila on 25–40 °. Liian lämpimässä tapahtuva kuivaus laskee lehtiyrttien öljypitoisuutta. Ennen kuivausta yrtit kannattaa huuhdella. Kuivaus voidaan tehdä kotona saunan jälkilämmössä, leivinuunin päällä tai muussa lämpimässä paikassa.

Lue myös :
Herukkapensaiden hoito
Miten omenapuu istutetaan
Nurmikosta kasvimaaksi
Kuinka aloitat kaupunkiviljelyn
Näin saat puutarhastasi helppohoitoisen