Nurmikosta kasvimaaksi

Kasvimaan perustaminen nurmikolle on helppoa ja edullista

Korvaa isohoitoinen nurmikko kasvimaalla, josta saat satoa omaan keittiöön. Kasvimaalle paras paikka olisi etelään viettävä rinne. Jos tällaista paikkaa ei tontilta löydy tai sen haluaa pitää nurmikkona, käy kasvimaalle muu lämmin ja aurinkoinen paikka.

Kasvimaan voi perustaa nurmikolle, kunhan nurmikko poistetaan huolellisesti. Lisäksi muut roskat, kuten kivet, poistetaan. Jos nurmikkoa jää kasvimaan reunoille, kannattaa se reunustaa esimerkiksi lankulla. Kasvualustan voi jyrsiä, mikä kuohkeuttaa maata, tai kääntää lapiolla. Tarpeen voi olla lisätä multaa kasvimaahan, että se tulee koholle tai vähintään maan tasolle. Kohottamisen avulla maa lämpenee nopeammin eikä vesi jää seisomaan. Ojituksesta on apua, jos maa on kosteaa. Tällöin maa kuivuu keväällä nopeasti viljelykuntoon eikä satanut vesi jää seisomaan kasvimaalle.

Kasvimaan perustaminen nurmikolle on helppoa ja edullistaSamalla voi olla tarpeen kunnostaa kasvualusta kasvimaata varten. Maa voi olla melko ravinneköyhää nurmikon jäljiltä. Parantamiseen voi käyttää valmista kompostia tai muuta humuspitoista materiaalia. Myös pitkäkestoista lannoitetta voi lisätä. Kalkituksen tarve selvitetään esimerkiksi pH-testillä, joita voi ostaa apteekista. Sopiva pH kasveille on 6-7 välillä. Jos maan pH-arvo on liian suuri tai pieni, kasvit eivät saa tarvitsemiaan ravinteita, sillä ravinteet muuttuvat vaikealiukoiseen muotoon. Savi- ja multamaat ovat luonnostaan happamia, joten niihin kannattaa varata enemmän kalkkia. Maan korkeaa pH-arvoa voidaan laskea kalkittomalla turpeella.

Maan rakennetta voidaan parantaa sekoittamalla eri maalajeja keskenään. Savimaille lisätään hiekkaa, mikä parantaa maan ilmavuutta sekä turvetta, jolla nostetaan humuksen määrää maassa parantaen maan mururakennetta. Hiekkamaihin lisätään turvetta, joka parantaa ravinteiden ja veden pidätyskykyä.

Kasvimaalle suunnitellaan tilaa kulkukäytäville, joiden avulla hoitotyöt ja sadonkorjuu onnistuvat. Kulkuväylät voidaan kattaa esim. ruohosilpulla tai laudoilla, mikä vähentää kitkemistä. Kasvipenkeistä voi tehdä kohomaisia esim. harjun mallisia, jolloin ne lämpenevät nopeasti.

Maan muokkaamisen ja lannoittamisen jälkeen vanha nurmikko, nyt kasvimaa on valmis kylvöihin ja istutuksiin. Kylvöt voi aloittaa touko-kesäkuun vaihteessa juureksien siemenillä. Kesäkuussa hallojen mentyä esikasvatetut taimet voidaan istuttaa kasvimaalle. Sadosta voi päästä nauttimaan jo
heinäkuussa.

Kestävän kehityksen keskukselta voi kysyä lisäapua kasvimaan perustamiseen!

Lisätietoa hortonomi Satu Mörsäri, 044 7799 088

Lue myös :
Herukkapensaiden hoito
Miten omenapuu istutetaan
Yrttitarhan perustaminen
Kuinka aloitat kaupunkiviljelyn
Näin saat puutarhastasi helppohoitoisen