Kuinka hoidat kompostia oikein

Kompostointi on ekoteko. Hyödyntämällä biojätteen kotipihallasi omassa kompostissa, saat erinomaista, luonnonmukaista maanparannusainetta pihan kasveille sekä kasvimaalle. Lisäksi säästät jätemaksuissa ja kuljetuksissa kaatopaikalle.

Hyvä komposti toimii. Tämä tarkoittaa sitä, että kompostin pieneliöt toimivat niille sopivissa olosuhteissa. Hyvässä kompostissa on oikea kosteus, riittävästi happea ja typpeä sekä riittävän korkea lämpötila. Jos komposti on liian kostea, komposti saa liian vähän happea. Tätä voidaan ehkäistä käyttämällä ilmavaa kuiviketta ja kääntämällä kompostoituvaa jätettä riittävästi. Jos kompostin haju on epämiellyttävä, on se useimmiten merkki liiallisesta kosteudesta kompostissa.

Komposti tarvitsee paljon typpeä alkuvaiheessa. Typen määrää voidaan lisätä kastelemalla kompostimassa ureaa sisältävällä vedellä. Kompostoinnin jatkuessa komposti tuottaa itse vaadittavan typen. Jos kompostiin laitetaan paljon sellupitoista materiaalia, kuten lehtiä, voi lisätypelle olla tarvetta.

Kompostointi lähtee liikkeelle omasta keittiöstä lajittelemalla. Astiana toimii hyvin muovinen sanko, esimerkiksi 5 l sanko, niin välttyy hajuhaitoilta sisätiloissa. Toimiva kompostori on olennainen osa kompostointia. Ympärivuotiseen kompostointiin valitaan hyvin eristetty komposti. Pelkän puutarhajätteen kompostointiin riittää kevyempi rakenteinen kompostori.

Kompostiin ei saa laittaa mitä vain, esimerkiksi sanomalehteä ei suositella laitettavaksi suuria määriä. Hajoamattomat jätteet ja myrkylliset aineet eivät kuulu komposteihin, kuten eivät tupakantumpit, tuhka ja kalkki.

  • Keittiönjätteet: ruuantähteet, hedelmien ja juuresten kuoret, liha- ja kalajätteet, pienet luut, munankuoret, pilaantuneet ruokatarpeet, kahvin- ja teenporot, talouspaperi
  • Puutarhajätteet: kasvien lehdet, ruohonleikkuujätteet, kasvimaan jätteet sekä risut ja oksat pienennettyjä (mieluiten haketettuna)


Kestävän kehityksen keskukselta saat toimivia kompostoreita, jotka rakennetaan paikan päällä.

Lisätietoa hortonomi Satu Mörsäri, 044 7799088 tai toiminnanjohtaja Timo Kolehmainen, 044 0341 320